Web Analytics Made Easy - Statcounter

در این نامه که به امضای بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه شهید مطهری، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه امام صادق(ع)، دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه علوم و مذاهب اسلامی رسیده، آمده است: اکنون و پس از گذشت ۵۰ سال که کشور درگیر کسری بودجه و بودجه‌های تورم‌زا است خبرهای امیدوار کننده‌ای از تغییرات ساختاری در لایحه‌ پیشنهادی دولت برای بودجه سال ۱۴۰۱ به گوش می‌رسید، اما پس از برگزاری جلسات کمیسیون تلفیق و بررسی آن در مجلس شورای اسلامی شنیده‌ها حاکی از این است که نه تنها ایرادات لایحه‌ پیشنهادی دولت برطرف نشده، بلکه کمیسیون تلفیق همانند سنوات گذشته با هزینه‌تراشی‌ها و در نظرگرفتن درآمدهای موهومی، مهم‌ترین سند مالی کشور را به ریل‌گذاری‌های نادرست سابق برگردانده‌ است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این نامه تصریح شده است: با توجه به برآوردهای کارشناسی انجام شده در صورت تصویب تغییرات لحاظ شده توسط کمیسیون تلفیق در صحن علنی مجلس، کشور دچار کسری بودجه‌ عملیاتی به میزان ۶۰۰ همت (حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان بیشتر از کسری عملیاتی لایحه‌ پیشنهادی دولت) و کسری بودجه‌ ساختاری به میزان بیش از ۹۰۰ همت (حدود ۲۰۰ همت بیشتر از کسری ساختاری لایحه‌ی پیشنهادی دولت) می‌شود؛ که این موضوع جز سخت‌تر کردن معیشت مردم و درگیرکردن کشور با بحران‌های پی‌درپی نتیجه‌ای دیگری ندارد.

بیشتر بخوانید: تشدید مجازات اخلالگران نظام اقتصادی در مصوبه لایحه بودجه

کشمکش برسر مهمترین مساله ارزی در بودجه/ارز۴۲۰۰تومانی روی هوا ماند

در ادامه به برخی از مهم‌ترین چالش‌های بودجه‌ ارائه شده به صحن علنی اشاره می‌کنیم:

افزایش تمرکز بر درآمدهای نفتی با وجود تحریم‌ها:

سال‌هاست کارشناسان اقتصادی بر استقلال هر چه بیشتر بودجه‌ کشور از نفت اتفاق نظر دارند، اما متاسفانه این امر در بودجه‌ امسال نادیده گرفته شده‌است. طبق لایحه‌ پیشنهادی دولت برای سال آینده مقدار ۱.۲ میلیون بشکه نفت به قیمت میانگین ۶۰ دلار به ازای هر بشکه برای صادرات پیش بینی شده بود، اما کمیسیون تلفیق، این مقادیر را به ۱.۴ میلیون بشکه نفت و قیمت میانگین هر بشکه ۷۰ دلار تغییر داده است که موجب افزایش ۱۳۰ همتی درآمد دولت از محل فروش نفت و وابسته‌تر شدن اقتصاد کشور به آن می‌شود.

با در نظرگرفتن میزان فروش پیش بینی شده نفت در بودجه به علاوه سیاست تامین مالی طرح‌های توسعه‌ای و پیشران کشور از محل تهاتر نفت خام و فرآورده‌های آن با پیمانکاران و همچنین مقدار نیاز داخلی کشور به تامین فرآورده‌های پتروشیمی به نظر می‌رسد در مجموع، تامین نفت برای موارد مذکور نیازمند تولید نفت خام به میزان ظرفیت بالقوه کشور و حتی بیشتر از آن است که با توجه به شرایط اقتصادی کشور کمی دور از انتظار و غیرواقعی است.

همچنین با نگاهی به اعداد و ارقام مربوط به درآمدهای نفتی می‌توان حدس زد که کمیسیون تلفیق با خوش بینی نسبت به مذاکراتی که در جریان است ردیف را بررسی کرده و همین امر نگرانی‌ها افزایش می‌دهد. اقتصاد ایران ۴۰ سال تجربه تلخ وابستگی بودجه عمومی کشور به نفت را داشته است. این روزها کمتر اقتصاددان بر این مدعا صحه می‌گذارند که درآمدهای نفتی بزرگترین مانع در مسیر اصلاحات اقتصادی است. همین حرکت به سمت اصلاحات پایدار اقتصادی که در حال فراگیر شدن است هم به برکت کاهش محسوس درآمدهای نفتی بوده؛ لذا درخواست داریم با اهداف سیاسی مسیر تغییرات اقتصادی را منحرف نکنید.

ناعدالتی در افزایش حقوق و مالیات پرداختی کارکنان دولت:

دولت در لایحه‌ پیشنهادی به مجلس با هدف کاهش شکاف طبقاتی، طرحی را مبنی بر افزایش پلکانی حقوق کارکنان دولت مطرح کرد که توسط کمیسیون تلفیق دچار تغییرات ناعادلانه‌ای شد. در طرح پیشنهادی دولت، درصد افزایش حقوق پلکان‌های درآمدی بالاتر، کمتر از پلکان‌های درآمدی پایین‌تر بود. اما در کمیسیون تلفیق رویکردی متفاوت و ناعادلانه‌ای اتخاذ شد و تصمیم برآن شد که به صورت متوسط به تمامی حقوق‌ها به میزان ۱۰ درصد افزوده شود. اما با وجود اعمال مالیات‌ها به روش پلکان معکوس، درصد و میزان خالص افزایش حقوق پلکان‌های بالاتر به طور قابل توجهی بیشتر از پلکان‌های پایین‌تر خواهد بود. این تصمیم نه تنها به وضوح خلاف عدالت بلکه بار مالی آن نیز به میزان ۱۰ هزار میلیارد تومان نسبت به لایحه دولت بیشتر است.  

سیاست‌ها دوگانه مجلس در رابطه با ارز ترجیحی:

یکی از بزرگترین و تندترین نقدهایی که از سوی مجلس فعلی به دولت پیشین وارد می‌شد موضوع حذف ارز ۴۲۰۰ بود و مجلس همواره بر حذف این ارز تاکید داشت. (تمام مجلس فعلی این نقد را به دولت قبلی نداشتند بعضی از نماینده‌ها بودند نه تمامشان) با روی کار آمدن دولت سیزدهم و پیشنهاد حذف ارز ترجیحی در لایحه‌ دولت، جامعه نخبگانی کشور برای اصلاح این سیاست فسادزا و ناکارآمد امیدوار شد، اما مجلس شورای اسلامی با تغییر موضع خود نسبت به سال گذشته با این تصمیم دولت مخالفت کرد. هر چند حساسیت مجلس، نسبت به تبعات حذف ارز ترجیحی و چگونگی اجرای آن دغدغه‌ی درستی است، اما در رویکرد فعلی مجلس شورای اسلامی عزم جدی برای اصلاح سیاست ارز ترجیحی دیده نمی‌شود و صرفا زمان تصمیم گیری برای آن به عقب انداخته می‌شود. همچنین سیاست‌های دوگانه در تصمیم گیری و مواجهه با دولت‌های دوازدهم و سیزدهم شبهه‌ برخورد جناحی را در اذهان عمومی ایجاد کرده است که این رفتارهای سیاسی برازنده‌ شانیت مجلس شورای اسلامی نیست.

از این گذشته نمایندگان محترم مجلس باید متوجه ریشه ظهور سیاست‌های مانند ارز ۴۲۰۰ باشند چرا که در گذشته هم نمونه‌هایی از این سیاست رخ داده است. اگر نمایندگان فقط متوجه حذف ارز ترجیحی باشند و به پیشگیری از وقوع مجدد آن نیاندیشند بیم آن می‌رود در آینده‌ایی نه چندان دور بعد از اتلاف دوباره حجم عظیمی از منابع ارزی دولت، مجدد رفع ارز ترجیحی موضوع جلسات نمایندگان شود. کارسازی پرداخت‌های ارزی نباید از طریق شیوه‌هایی صورت پذیرد که به سادگی تحت تاثیر تحریم قرار گیرد. جایگزین کردن پیمان‌های پولی دوجانبه جهت تامین نیازهای اصلی و ضروری می‌تواند در این زمینه راهگشا باشد.

درآمدهای بسیار خوش بینانه و هزینه‌های اضافی

در شرایط فعلی کشور که وجود ظالمانه‌ترین تحریم‌ها در کنار بی‌تدبیری‌های داخلی سال‌های گذشته موجب شرایط نابسامان اقتصادی شده است، هزینه‌تراشی‌های بی‌دلیل، بار مالی اقتصاد کشور را دوچندان می‌کند.

از طرف دیگر برخی منابع درآمدی لایحه‌ بودجه قابلیت نقد شوندگی نداشته و صرفا یک درآمد اسمی هستند. برای نمونه پیش‌بینی منابع لازم برای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان (حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان) و منابع در نظرگرفته شده برای سازمان بنیاد شهید (حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان) از محل واگذاری سهام دولت در شرایط نامناسب فعلی بازار سرمایه، تصمیم درستی نمی‌باشد و نیاز به اصلاح دارد.

مشارکت عمومی خصوصی

ذیل تبصره ۴ لایحه بودجه ۱۴۰۱ سازمان برنامه این اجازه را از مجلس شورای اسلامی می‌گیرد تا در فرآیندی غیرشفاف مناقصات پروژه‌های نیمه تمام دولتی را برگزار کند. با توجه به تاثیری که این پروژه‌ها بر ارائه خدمات عمومی می‌توانند بگذارند و بار مالی که به همراه دارند انتظار می‌رود نمایندگان جهت حصول اطمینان کافی در قانون بودجه قید کنند که اولا این فرآیند باید کاملا شفاف انجام شود و ثانیا مجلس نظارت بر روند واگذاری پروژه‌ها را بر خود لازم بداند.

امید است نمایندگان مردم که وظیفه‌ خطیر ریل‌گذاری برای دولت‌ها به خصوص در مسائل اقتصادی را بر عهده دارند با بررسی دقیق‌تر کارشناسی این تغییرات را لحاظ کرده و کشور را از بحران‌های اقتصادی آینده که مهم‌ترین دلیل آن نحوه تنظیم لایحه‌ بودجه سالانه است نجات دهند و شاهد رونق اقتصادی در سال آینده باشیم. ان شاء الله و من الله توفیق

۲۱۲۱۹

کد خبر 1608724

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: لایحه بودجه محمد باقر قالیباف مجلس یازدهم هزار میلیارد تومان مجلس شورای اسلامی درآمدهای نفتی پیشنهادی دولت کمیسیون تلفیق ارز ترجیحی حذف ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۰۰۶۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه تشکیل ۲۰ کارگروه تخصصی در حوزه انتخابیه داریم/ضعف مجلس یازدهم در تراز بین المللی

منتخب مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی در دیدار با مسئولین بسیج دانشجویی خراسان رضوی گفت: مجلس در تراز بین المللی خوب ظاهر نشده است و مجلس می‌توانست نقش مؤثرتری داشته باشد.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، احسان عظیمی راد منتخب مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی در دیدار با مسئولین بسیج دانشجویی دانشگاه‌های استان خراسان رضوی ضمن اشاره به پیام مهم مردم در رای‌شان به منتخبان مجلس گفت: جریان انتخاب مردم حاوی پیام بود و اکثر مردم خواهان تغییر شدند؛ گفته ام مجلس دوازدهم محکوم به موفقیت است و باید بتوانیم به معنای واقعی مجلس را در راس امور قرار دهیم.

وی افزود: باید ریل گذاری برای برنامه‌های کشور داشته باشیم و امیدی که در مردم شکل گرفته نباید به ناامیدی تبدیل شود.

عظیمی راد با اشاره به روزمرگی مجلس، بیان کرد: مجلس در خیلی از قسمت‌ها دچار روزمرگی است. تغییر کمیسیون‌ها تقریبا دارد کیلویی در محاسبات قرار می‌گیرد. با این همه رشد علمی و دیدن مشکلات مردم، باز هم برخی دنبال این هستند که برای تزریق پول به حوزه‌های انتخابیه خود به کمیسیون‌های خاصی بروند.

وی ادامه داد: می‌خواهیم با تغییر و تحول مجلس را به سمت تمدن سازی هدایت کنیم، حرکت و تلاش باید این را نشان بدهد.

منتخب مردم مشهد گفت: مجلس در تراز بین المللی خوب ظاهر نشده است. مثلا در حوزه فلسطین و غزه مجلس کم اثر بوده است. مجلس می‌توانست نقش مؤثرتری داشته باشد.

وی افزود: نماینده در تراز انقلاب مجلس را در تراز انقلاب اسلامی قرار خواهد داد. باید طرح خوب بنویسیم و روی لوایح دولت کار کنیم تا در اجرا هم کار به نتیجه برسد.

عظیمی راد اظهار کرد: تشکیل ۲۰ کارگروه مانند آموزش و پرورش که اعضای آن مدیران، معلمان، بازنشستگان و ... بوده اند را مدنظر داریم و همچنین اساتید دانشگاه‌ها را از همه دانشگاه‌ها در قالب کارگروه دانشگاهی فراخوان کردیم و کارگروه آن تشکیل شد.

وی ادامه داد: کارگروه اقتصادی نیز با حضور افرادی که به اقتصاد اسلامی معتقد هستند تشکیل شد، کارگروه فرهنگی و اجتماعی با نگاه عفاف و حجاب که نیاز به تغییراتی در مجلس جدید است. کارگروه رسانه و فضای مجازی با حضور شخصیت‌های رسانه‌ای استان شکل گرفت و بررسی‌ها و نقطه نظراتی مطرح شد.

منتخب مردم مشهد گفت: یک تیم فکری اندیشکده‌ای برای پیگیری مصوبات جلسات و نقطه نظرات کارگروه‌ها برای برنامه ریزی ارائه در مجلس شورای اسلامی تشکیل داده ایم، همچنین در فضای دفتر مدیریت روستایی، مدیریت حاشیه شهر، مدیریت توسعه شهری و شهرستان کلات را فعال می‌کنیم تا مردم کلات مجبور نباشند به مشهد بیایند.

وی اضافه کرد: نماینده‌ای که صبح مجلس برود و صبح را شب کند فایده‌ای ندارد.

احسان عطیمی راد درباره نقش بسیج دانشجویی بیان کرد: من بسیج دانشجویی را دیده بان می‌دانم. این دیده بانی به معنای نظارت است. اگر جایی عملکرد و رفتار ما مناسب نبود به ما تذکر بدهید، همچنین اگر جایی دیدید تخلف صورت می‌گیرد به ما اطلاع دهید.

وی ادامه داد: ما را از نگاه نخبگانی خود و دادن طرح‌های مختلف محروم نکنید. ما این حرکت را شروع کرده ایم، اما بخشی از ظرفیت این کارگروه‌ها می‌تواند توسط دانشجویان تامین شود.

وی افزود: بنده با شعار وحدت بین نمایندگان آمدم، روحیه مطالبه گر بودن خودتان را نسبت به نمایندگان حفظ کنید؛ یکی از مطالبات شما از نمایندگان می‌تواند وحدت باشد. ما هرچقدر بتوانیم اتحاد بین نمایندگان را بیشتر کنیم به نفع شهرمان است و این باعث افزایش اعتماد و امید مردم خواهد شد.

منتخب مردم مشهد اظهار کرد: شما در بسیج دانشجویی دعوت کننده در جلسات مردمی و نخبگانی باشید، حضور نمایندگان و سایر مسئولین را در مکان‌های عمومی و بین مردم فراهم کنید.

وی در پایان تاکید کرد: قول داده‌ایم ماهی یک بار در دانشگاه‌ها، صنایع و سایر حوزه‌ها حضور داشته باشیم؛ خود من هم کمک می‌کنم تا مسئولین به دانشگاه‌ها بیایند. وقتی خودمان پایه گذار این قضیه باشیم قطعا مسئولین هم می‌آیند؛ و فاصله بین مردم و مسئولین کم می‌شود.

دیگر خبرها

  • آمارهای رئیسی با واقعیت های اقتصادی کشور نمی خواند /اتفاقات عجیب و غریبی در بودجه افتاده /افزایش فهرست اعتبارات نهاد ریاست‌جمهوری
  • برنامه تشکیل ۲۰ کارگروه تخصصی در حوزه انتخابیه داریم/ضعف مجلس یازدهم در تراز بین المللی
  • هزینه تشریفات شروع مجلس دوازدهم ؛ ۲۰۰ میلیارد تومان
  • ۳۶ هزار میلیارد تومان بودجه برای نهادهای تبلیغاتی و فرهنگی و اسلامی /۲۰۰ میلیارد تومان هزینه شروع مجلس جدید/خرج سفرهای استانی رئیسی چقدر شد؟
  • خبر جدید یک نماینده مجلس در خصوص اصلاح سیاست‌های ارزی/ دولت و مجلس به توافق رسیدند؟
  • توافق مجلس و دولت برای اصلاح سیاست‌های ارزی
  • شورای شهر قم برای سفر رئیسی بودجه تصویب نکند
  • شورای شهر قم برای سفر رئیسی به این شهر، بودجه تصویب نکرد
  • جزئیات جلسه ارزی کمیسیون اقتصادی مجلس با مخبر
  • مصارف مهم مالیات در کشور به چه صورت است؟